Wits vastgoedonderhoud Nederland

Menu

Die mannenwereld heeft ook z’n voor- en z’n nadelen

Vrouwlijke schilder staat haar mannetje bij Wits

Sinds ik bij Wits werk heb ik eigenlijk ook gelijk een gratis sportschool’ grapt Nienke. Wat ze bedoelt: elke dag steigers en ladders beklimmen, spullen sjouwen en schilderen… Maar ze is er helemaal aan gewend en ook blij mee. ‘Ik kan met mijn werk bij Wits prima ervaring opdoen. Na mijn opleiding tot Specialist Restauratie en Decoratie aan de Nimeto was het best lastig om zonder ervaring een baan te vinden. Bij Wits werk ik vaak op klussen aan monumentale panden en dat zit dus heel dicht tegen mijn opleiding aan.’

Nienke werkt erg vaak met dezelfde partner in een team van twee personen. ‘Dat werkt prima’ vervolgt ze. ‘Mijn collega heeft veel meer ervaring dan ik, maar ik ben jonger en dat heeft ook voordelen, zoals bijvoorbeeld even snel de steiger opklimmen. Zo vullen we elkaar mooi aan.’ Nienke deed na haar middelbare school eerst een verpleegkundige opleiding, maar dat was het toch niet helemaal. ‘Dat is toch meer zo’n klassieke vrouwenopleiding en loopbaan. Ik wilde graag wat anders en ben nu juist in een mannenwereld beland.’ Want dat is het inderdaad nog wel, volgens Nienke wordt ze in de bus al vaak raar aangekeken in haar schildersoutfit.

Schilder is een harstikke leuk beroep voor vrouwen!

Vrouwengrappen

Hoe is dat nu – om als vrouw elke dag in zo’n mannenwereld rond te lopen en te werken? ‘Ik was wel wat gewend van huis uit met drie broers’ zegt Nienke. ‘En die mannenwereld heeft ook z’n voor- en z’n nadelen. Mannen zijn altijd redelijk direct en duidelijk, dat is bij vrouwen nog weleens lastiger. En de ruwe humor en kritiek, daar wen je wel aan. Ik heb inmiddels alle vrouwengrappen wel gehoord en op de meeste heb ik een soortgelijk antwoord. Het is eigenlijk ook heel simpel: als je kiest voor dit werk moet je alles doen, dus ook zwaarder fysiek werk.’ Nienke denkt dat het goed zou zijn als er in het algemeen meer vrouwelijke schilders komen en ook als Wits meer vrouwelijke schilders in dienst neemt. ‘Vrouwen zijn tenslotte anders dan mannen in werken en samenwerken, en kunnen elkaar mooi aanvullen. Van mij mogen collega’s bijvoorbeeld altijd spullen lenen of ik help ze ergens mee, dat zie ik bij de mannen niet altijd gebeuren. Ik denk dat vooral door de opleidingen duidelijk gemaakt moet worden dat schilder ook een hartstikke leuk beroep voor vrouwen is, dan komen er vanzelf meer. En het zou ook weleens leuk zijn als ik niet de enige vrouw in de bouwkeet ben. Nu komen vaak mensen binnen met de groet “Hallo mannen! – gevolgd door “oh, ook hallo” voor mij.

Stel uw vraag aan Wits Vastgoedonderhoud Nederland

Aanhef:*