Wits vastgoedonderhoud Nederland

Menu

Stichting Nelis: Leverancier en partner van Wits

Social return vast onderdeel van duurzaam ondernemen

‘Social return’ ofwel het inzetten van mensen met een zogeheten ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ is een verplicht onderdeel van de meeste aanbestedingen van de overheid. Wits deed goede ervaring op met Stichting Nelis en ontdekte gaandeweg dat social return geen verplicht nummer zou moeten zijn, maar juist een kans om je bedrijf te ontwikkelen.

Win-win situatie

Jacob van den Essenburg van Wits daarover: ‘Voorheen draaide het bij aanbestedingen veelal om prijs. Gelukkig krijgen onderdelen als kwaliteit, sociaal en maatschappelijke vraagstukken en planvorming een steeds zwaardere weging bij gunning van opdrachten. Inmiddels is social return een vast onderdeel van onze benadering geworden. Wits wil een modern en duurzaam bedrijf zijn, en daar hoort een andere kijk op de arbeidsmarkt ook bij. Want hoe mooi is het om jongeren met weinig toekomstperspectief aan een baan te helpen?’. Inmiddels werkt Wits voor meerdere projecten samen met Stichting Nelis. Vanuit de rol als opdrachtgever, maar tegelijk adviseert Nelis Wits over de kansen van social return en hoe dat onderdeel het beste in potentiële opdrachten kan worden opgenomen. ‘We gaan vanuit die rollen ook samen op pad naar potentiële opdrachtgevers’, vervolgt Van den Essenburg.

Social return is inmiddels vast onderdeel van onze benadering geworden.

Duurzaam ondernemen

Ian Smeyers van Stichting Nelis is op zijn beurt ook tevreden met het partnerschap met Wits. ‘Het klikte gelijk goed met Wits en van daaruit zijn we verder gaan bouwen, ieder vanuit zijn eigen expertise. In eerste instantie waren we vooral in beeld voor glasbewassing, maar inmiddels zien we samen veel meer kansen. Want we kunnen bijvoorbeeld ook een rol spelen in inspecties: een jonge gast van ons de trap op, en een ervaren kracht van Wits voor de rapportage. Dat is ook waar we met z’n allen naartoe moeten: samenwerking in de hele keten om zo te bouwen aan duurzaam ondernemerschap.’ Een volgend initiatief in samenwerking met Wits staat ook op de planning: de ‘Kwastjesdag’ waarop jongeren geworven worden voor een start in het schildersvak.

Logische keuze

In 2018 bestaat Stichting Nelis 100 jaar. Nelis is gevestigd in Den Haag, waar de oorsprong van het bedrijf ligt. En die oorsprong is erg belangrijk voor het bedrijf, want ‘opa Nelis’ bekommerde zich ook om kansarme jongeren en was daarmee zijn tijd ver vooruit. ‘Wat dat betreft leven we nu in een heel andere tijd’, zegt Smeyers. ‘Social return is nu nog een beetje een hype en heeft aandacht, omdat het vaak een verplicht karakter heeft. Maar dat gaat snel veranderen. De hoogopgeleide jongeren van nu willen straks alleen maar werken in bedrijven die ook hun maatschappelijke rol serieus nemen. En dus social return niet als verplichting zien, maar als logische keuze en onderdeel van hun bedrijfsvoering.’

Maak kennis met Wits Nederland

Stel uw vraag aan Wits Vastgoedonderhoud Nederland

Aanhef:*