Werken boven water: restauratie en conserveren sluizen Uitgevoerd door Wits Dokkum

Opdrachtgever: Wetterskip Fryslân/Bouwbedrijf van der Werff

De oude sluis uit 1729 in Dokkumer Nieuwe Zijlen is gerestaureerd en geconserveerd. Dit unieke sluizencomplex is een van de oudste sluizen in Friesland en is gebouwd om het boezemwater te beheren in Noord Oost Friesland. Het complex beschikt nog over oorspronkelijke delen die tijdens de bouwperiode (vanaf 1723 t/m 1729) zijn vervaardigd.

Verkeersmaatregelen
Staalconservering
Bijwerken gedenkstenen

De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het verwijderen van oude teerlagen en het daarna aanbrengen van een beschermlaag op basis van gemodificeerde vinylcoating, op de bestaande houten sluisdeuren. Daarnaast zijn de aanwezige stalen delen zoals leuningen, haalconstructie en bolders voorzien van nieuwe beschermlagen. En de oorspronkelijke gedenkstenen zijn door Wits Dokkum gerestaureerd.

Krijg een indruk van dit bijzondere project via dit filmpje: 

Aandachtig werken boven water

Het werken boven water vereist zorgvuldigheid en voorbereiding. Zo moet het oppervlaktewater beschermd worden tijdens het verwijderen van de oude coatingslagen. Die vrijgekomen lagen zijn opgevangen via stofafzuiging. Ook moet men allerlei (verkeers)maatregelen nemen om het land- als scheepvaartverkeer niet te stremmen. 

Maar niet alleen een doordachte planning en werkvoorbereiding zijn van belang geweest bij dit project. Het draaide ook om het pure vakmanschap. Het verwijderen van zeer oude teerlagen op houten sluisdeuren was net zo’n secuur werk als het restaureren van de letters op de gedenkstenen. 

Werken boven water: restauratie en conserveren sluizen
Werken boven water: restauratie en conserveren sluizen
Werken boven water: restauratie en conserveren sluizen
Roel
Heb je vragen?


  • Roel van Kammen
  • r.vankammen@wits.nl
  • 06 224 837 93
Neem contact op met Roel
Metaalconservering
Restauratieschilderwerk

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak