Stadhuis Leeuwarden oogt weer fris na restauratie Wits Dokkum restaureert stadhuis

Het stadhuis van Leeuwarden krijgt een grote restauratiebeurt. Meest in het oog springend is het oorspronkelijke hoofdgebouw aan het Hofplein, dat stamt uit 1715. De foto op deze pagina’s, samengesteld door fotograaf Henri Vos, is een mooi staaltje fotoshoppen. Het linkerdeel van het gebouw is van een foto uit 1935. Het zwart-witbeeld eromheen is van het plein rond 1960. Het kleurgedeelte van het stadhuis is een foto van oktober 2022, gemaakt door Vos net na de restauratie. 

‘Het schilderwerk is letterlijk een hele prestatie,’ zegt Johan Jorritsma van Bureau Erfdiel, een adviesbureau gespecialiseerd in de instandhouding van monumentale en karakteristieke panden. Het bureau doet de directievoering over de restauratie. ‘Oude verflagen moeten op de juiste manier worden verwijderd en nieuwe verfsystemen nauwkeurig aangebracht. Vakmanschap is essentieel. Wits Dokkum won de aanbesteding, ook omdat wij ze voor dit soort opdrachten heel geschikt achten. Ze hebben geduld én de juiste expertise. En de communicatie die ze voeren past ons als een maatpak,’ aldus Jorritsma. 

Inmiddels is de voorkant van het Stadhuis geheel in oude luister hersteld.   

Vakmanschap
Roel
Heb je vragen?


  • Roel van Kammen
  • r.vankammen@wits.nl
  • 06 224 837 93
Neem contact op met Roel
Werken in de binnenstad

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak