Rakken en werfkelders Uitgevoerd door Wits Utrecht

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Buitenschilderwerk aan historische werfkelders

De Utrechtse werfkelders zijn ontstaan in het jaar 1150. Ze waren bedoeld als opslagruimte en doorgangsruimte voor goederen die via de gracht binnenkwamen. Vandaag de dag zijn er met name restaurants, uitgaansgelegenheden, winkels en atelierruimtes in gevestigd. Alle houten en ijzeren onderdelen van de historische werfkelders zijn in dit onderhoudsproject aangepakt. De ondergrond is hersteld en breukruiten zijn vervangen. De rotte deuren, luiken en ramen en ruiten zijn tevens vervangen. De houten deuren, ramen en kozijnen en het staalwerk van de muurankers zijn geschilderd. 

Demontabele Container
Historische Werfkelders
Geen afschermmaterialen

Flexibel door inzet van de Bierboot

De kelders langs de Oudegracht, Nieuwegracht, Kromme Nieuwegracht en Plompetorengracht in Utrecht worden verdeeld in rakken. Een ‘rak’ is een stuk gracht tussen twee bruggen in.  Er zijn in totaal 26 rakken en ca. 980 werfkelders.

Omdat het aan de grachten en in de winkelstraten niet mogelijk is om een schaftkeet te plaatsen, is er gebruik gemaakt van een demontabele container. Deze demontabele container van Wits is over de gracht verplaatst met de Bierboot. Deze boot levert de vaten bier aan de horeca aan de werfkelders. Maar dat was niet de enige uitdaging die Wits Utrecht het hoofd bood. Wegens sensoren in de werfmuren kon er geen gebruik worden gemaakt van afschermmaterialen en rolsteigers.

Rakken en werfkelders
Rakken en werfkelders
Rakken en werfkelders
Richard
Heb je vragen?

“Mooi monumentaal werk in de binnenstad van Utrecht.”


  • Richard van Nellestijn
  • r.vannellestijn@wits.nl
  • 06 524 923 97
Neem contact op met Richard

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak