Groot onderhoud IJplein Amsterdam Noord Uitgevoerd door Wits Amsterdam

De Uitdaging

Al jaren werkt Wits Amsterdam nauw samen met Woningstichting Eigen Haard. Een paar jaar geleden heeft de woningstichting twaalf woonblokken in Amsterdam Noord gedeeltelijk verkocht aan de bewoners, die zich hebben verenigd in een VvE. Onderdeel van de verkoop is het renoveren van de appartementenblokken; een project waar Wits Amsterdam in 2018 mee is begonnen in opdracht van de VvE.

Ontworpen door Rem Koolhaas

De twaalf woonblokken met elk zes appartementen staan aan het IJ met uitzicht op station Amsterdam Centraal en de Houthavens. De flats zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw gebouwd en onderdeel van een groot stedelijk gebied dat ontworpen is door Rem Koolhaas. Door de blokken niet recht naast elkaar te plaatsen, maar iets schuin ten opzichte van elkaar, kijken alle appartementen uit op het IJ. De witte gevels zijn glad gestuct en hebben allemaal één specifieke accentkleur die terugkomt op de zuidgevel.

Groot onderhoud

In 2012 heeft Wits voor het eerst onderhoud gepleegd aan de appartementencomplexen. Het onderhoud bestond uit plaatselijk herstel van stucwerk en de gevels voorzien van een muurverfsysteem. Sinds 2018 wordt groot onderhoud uitgevoerd aan drie tot vijf woningen per jaar. De gevels worden bijna allemaal geheel gestript en opnieuw opgebouwd met nieuwe isolatie en een nieuwe stuclaag. Beschadigingen in de onderlaag worden hersteld en als de basis gereed is, worden alle gevels voorzien van een hoogwaardige muurverf. Drie in het wit en de vierde gevel in de bepalende accentkleur.

Tijdens de werkzaamheden worden de steigers rondom het woonblok compleet ingepakt met witte folie, zodat er bij het strippen van de gevels geen materiaal in het milieu terecht kan komen en alles wind- en waterdicht is. Geen overbodige luxe op deze open, winderige plek. Het borgt de kwaliteit en geeft continuïteit in het arbeidsproces.

Uitdagende planning

Dit jaar is Wits begonnen met de laatste vijf woonblokken, die allemaal achter elkaar onder handen worden genomen. Het eerste appartementencomplex werd in maart ingepakt en op dit moment (november 2020) wordt bij het laatste appartementencomplex de afscherming verwijderd. Binnen tien weken moesten alle werkzaamheden gereed zijn; een afspraak die door de corona-pandemie extra gewicht kreeg. Niet alleen de weersomstandigheden spelen dit jaar een rol (bij lage temperaturen, vorst of regen is stucen uit den boze), maar ook de effecten van de corona-crisis. Vrijwel alle bewoners werken op dit moment thuis en kijken dus tien weken lang tegen de steigerafscherming aan, terwijl er soms vlak buiten hun raam iemand de gevel staat af te hakken. Geen ideale omstandigheden in een tijd waar thuisblijven de norm is en er in de basis al veel gevraagd wordt van ons aanpassingsvermogen. We doen er dan ook alles aan om uitloop zo veel mogelijk te voorkomen. Alle zeilen werden met succes bijgezet om de woonblokken binnen de beoogde tijd af te hebben, zodat bewoners zo snel mogelijk weer van hun mooie huis en het prachtige uitzicht konden genieten.

jaren ’80
Één specifieke accentkleur
Wind- en waterdicht
Groot onderhoud IJplein Amsterdam Noord
Groot onderhoud IJplein Amsterdam Noord
Groot onderhoud IJplein Amsterdam Noord

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak