Van onderhoudsbedrijf naar vastgoedonderhoudsregisseur

Als je vraagt: “Wat is Wits?” krijg je steevast als antwoord: “Een schildersbedrijf.” Bij veel Wits bedrijven ligt dat inmiddels echter heel anders. Zo ook bij Wits Noord: in zeker de helft van de werkzaamheden is de verfkwast vervangen door de hamer. Hoe dat kan? Door een hechte samenwerking met woningcorporaties.

De Groningse woningstichting Acantus en Wits Noord werken al meer dan 20 jaar samen. Tot zo’n zeven jaar geleden lag de nadruk vooral op de uitvoering van schilderwerk en bijbehorende houtrotreparaties. Maar de laatste jaren is Wits Noord zich steeds meer gaan toeleggen op het regisseren van vastgoedonderhoud, renovatie en verduurzaming van projecten.

Samen met Acantus werkt Wits Noord aan het implementeren van Resultaat Gericht Samenwerken (RGS). Dit is gericht op de buitenschil van de woningen, in het kader van planmatig onderhoud. Daarnaast vervangt Wits momenteel in 230 Acantus woningen de keuken, douche en toiletten (KDT’s).

Regisserend opdrachtgeverschap

Robert de Jonge, senior projectleider bij Acantus: “Wij waren op zoek naar een meer duurzame manier van samenwerken. De afgelopen twee jaar hebben we daarom vooral ingezet op regisserend opdrachtgeverschap. Hierbij concentreert de corporatie zich vooral op het eindresultaat en laat de uitvoering over aan marktpartijen. Op die manier maak je optimaal gebruik van de know how die in de markt aanwezig is.”

Bij deze methode denkt de uitvoerende partij al in een vroeg stadium mee over de strategie van een complex en ontwikkelt daarbij verschillende onderhoudsscenario’s. De corporatie bekijkt dan welke optie het beste past bij het gebouw en de ambities van de organisatie. “Bij regisserend opdrachtgeverschap gaat Wits dus meer op de stoel van de opdrachtgever zitten. Die rol moet groeien zodat we op termijn onze ambities - zoals een grotere klanttevredenheid en meer efficiency - samen kunnen waarmaken”, aldus Robert.

Corona-protocol

Het eerste grote KDT-renovatieproject stond in de startblokken toen er een kink in de kabel kwam: COVID-19. Het werk lag meteen stil en veel mensen en bedrijven werden onzeker. Gelukkig was dit niet overal het geval. Bij Wits werd intussen hard nagedacht over hoe het werk wél door kon gaan. Het team ontwikkelde een coronaprotocol met slimme tools en duidelijke voorlichtingsvideo’s. Ook werd de Wits-salon, een veilige ontmoetingsplek voor wijkbewoners, bedacht. Opmerkelijk: Wits deelde deze proactieve aanpak met collega-vastgoedonderhoudsbedrijven.

“Acantus had vertrouwen in deze werkwijze en gaf ons zo de kans om weer aan de slag te gaan. Dat was super, want er lag een grote opgave voor de woningen in Veendam, Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Winschoten. En uiteraard wilden wij ook heel graag doorondernemen”, vertelt Marco Visser, commercieel directeur van Wits Noord. In juni ging het project echt van start en inmiddels kunnen de eerste bewoners genieten van hun gerenoveerde woning.

De impact van een renovatie

Hoewel veel bewoners vaak blij zijn met de renovatie van hun keuken of badkamer, is deze verbetering niet altijd gewenst. “Vooral als mensen wat ouder zijn of bijvoorbeeld te maken hebben met sociale problemen, kan een verbouwing een grote impact hebben. Daar hebben we ook oog voor. Zo vragen de woonconsulenten van Wits, die het aanspreekpunt zijn, in dat geval of bewoners familieleden of andere naasten hebben die mee kunnen beslissen over de renovatieplannen. Maar het gebeurt ook dat de bouwkundige situatie ter plaatse echt anders is, of dat mensen op het laatste moment - bijvoorbeeld door corona - afhaken. Dan is het fijn dat wij kunnen vertrouwen op de flexibele en oplossingsgerichte opstelling van Wits”, aldus Robert de Jonge.

Samenwerking met ketenpartners

Een duurzame relatie is er ook tussen Wits Noord en de ketenpartners, zoals tegelzetters en installateurs. “Op dat vlak is veel schaarste. En juist omdat wij een stabiele relatie met Acantus hebben, kunnen we capaciteit veiligstellen bij onze co-makers”, benadrukt Marco. “Zo kunnen we op alle gebieden snel schakelen en zijn de verwachtingen helder.” Het regisserend opdrachtgeverschap is daarbij een heldere routekaart naar een optimale samenwerking. Een reis die alle partijen uitdaagt om te groeien. Robert: “Daarbij is het motto van Acantus een mooi uitgangspunt: woonplezier voor huurders, werkplezier voor medewerkers.”

KDT-vervanging in opdracht van Acantus

Wat: keuken-, douche- en toiletrenovatie
Waar: Veendam, Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Winschoten
Wanneer: mei 2020 – voorjaar 2021
Hoeveel: 230 huurwoningen
Bijzonder: gestart in corona-tijd met eigen protocol

Van onderhoudsbedrijf naar vastgoedonderhoudsregisseur

Marco
Heb je vragen?


  • Marco Visser
  • noord@wits.nl
  • 0512 334 920
Neem contact op met Marco

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak