Monumentaal pand voorzien van innovatief, vacuüm isolatieglas

Soms lijkt een project van tevoren vrij standaard, maar als na een week je hele planning in de prullenbak kan, dan weet je dat er een uitdaging op je wacht. Het overkwam Camiel Spaan, projectleider van Wits Utrecht, bij een monumentaal pand aan het Smaragdplein in Amsterdam. In opdracht van de gemeente Amsterdam moest er ondergrondherstel, glasvervanging en binnen- en buitenschilderwerk worden uitgevoerd.

Wat gebeurde er? Waarom werd dit project zo’n uitdaging?
We waren nog maar net begonnen, toen bleek dat het pand in een slechtere staat was dan we hadden kunnen voorzien. Er zat veel meer houtrot, dus we konden niet meer alleen het glas vervangen. We moesten nu ook veel kruisroeden vervangen, maar het glas was al ingemeten en besteld: 2300 ruitjes, die allemaal net iets in formaat verschillen. Dat gaat om millimeters, maar dat kan wel het verschil maken tussen een ruitje dat goed past, of juist niet. Dus moesten we de roeden aanpassen aan de glasmaat en dat is een hele andere werkwijze, die meer tijd in beslag neemt.

Er is gekozen voor Fineo vacuüm isolatieglas, waarom niet voor ‘gewoon’ glas?
Het mooie van Fineo-glas is dat het een hele hoge isolatie- én geluiddempende waarde heeft, vergelijkbaar met triple glas, maar dan veel dunner: slechts 6 tot 12 millimeter. Daardoor is het erg geschikt voor monumentale panden. Normaal hoef je de roeden niet aan te passen, waardoor het aanzicht van het pand hetzelfde blijft. Niet iedereen kan en mag overigens Fineo vacuüm isolatieglas plaatsen: dat is voorbehouden aan een aantal gecertificeerde bedrijven, waaronder Wits Noord, Wits Beilen en Wits Zuid.

Hoe hebben jullie de gebruikers van het pand meegenomen in de communicatie?
Ruim voordat we begonnen, hebben we de gebruikers onze planning laten weten. Toen bleek dat we deze planning moesten bijstellen, hebben we het aan de gebruikers aangepast. We keken welke bedrijven in welke ruimtes zaten en voor een gebruiker die bijvoorbeeld twee ruimtes naast elkaar had, deden we eerst die ruimtes. Dan konden alle mensen die daar werkten naar een andere ruimte en toen we klaar waren, konden ze weer terug. Om de overlast nog meer te beperken, hebben we Curtain Walls geplaatst. Dit zijn flexibel te plaatsen scheidingswanden, die stof, vuil en tocht tegenhouden.

Over een paar weken zijn we klaar. De gemeente Amsterdam is heel tevreden en de gebruikers zijn ook blij: die zitten er komend winter warmer bij én ze zullen veel minder verkeersgeluiden horen.

Monumentaal pand voorzien van innovatief, vacuüm isolatieglas

Camiel
Heb je vragen?


  • Camiel Spaan
  • c.spaan@wits.nl
  • 06 523 708 47
Neem contact op met Camiel

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak