Vader en zoon aan het hoofd van Wits Noord en Wits Dokkum

Na het afronden van de schildersvakschool kwam Nico van Asten in dienst bij Wits. Zijn eerste baan was assistent calculator bij Wits Groningen. Nu, ruim 40 jaar later is er veel veranderd. Wits Groningen en Wits Leeuwarden zijn in 1996 samengegaan in Wits Noord en Nico klom via allerlei opleidingen en functies op tot directeur/eigenaar. En er staan meer veranderingen op stapel: geleidelijk aan zal hij het stokje overdragen aan zoon Rick.

In gesprek met vader en zoon valt op hoe trots ze op elkaar zijn. Rick bewondert de schat aan ervaring van zijn vader en de manier waarop hij Wits Noord groot heeft gemaakt. Nico op zijn beurt weet zeker dat Rick alles in huis heeft om met het bedrijf voorop te blijven lopen. De komende jaren bestaat de directie uit drie man: Nico als directeur/eigenaar, Rick als operationeel directeur en Marco Visser als commercieel directeur.

Nico van Asten

“Je moet niet zó lang bij een organisatie blijven dat je ontwikkelingen in de weg gaat zitten, omdat je het niet meer bij kunt houden”, vindt Nico. “Niet dat dat nu al het geval is, maar ik wil het vóór zijn. We hebben met Wits Noord een enorme transitie doorgemaakt. We zijn flink gegroeid, zowel in specialismes als in aantal werknemers. In 2017 werkten er zo’n 20 mensen op kantoor en 100 ‘buiten’, nu zijn dat er respectievelijk 50 en 150. Waren we vroeger puur een schildersbedrijf, tegenwoordig beheerst Wits Noord alle disciplines van vastgoedonderhoud.

Wits Dokkum, waar ik ook directeur-eigenaar van ben, is nog wél een echt schildersbedrijf. Voor onderhoud aan monumentale panden of voor metaalconservering moet je daar zijn. Bij Wits Dokkum beheersen we zowel het ambachtelijke vak als de modernste technieken.

Vooral resultaatgericht samenwerken (RGS) heeft bij Wits Noord gezorgd voor continuïteit. We zijn steeds bouwkundiger geworden, maar in tegenstelling tot de meeste aannemers werken wij meestal in een bewoonde omgeving. Niet alleen de manier waarop je een project technisch uitvoert is daarbij van belang, maar ook je manier van werken. Dan heb ik het over zaken als flexibiliteit, aandacht voor de klant en communicatie.”

Rick van Asten

Maar nu de grote vraag: Wie is Rick van Asten? Rustig en zelfverzekerd steekt hij van wal: “In de laatste jaren van mijn mbo-opleiding Middlemanager Vastgoedonderhoud aan het Cibap in Zwolle ontwikkelde ik een bepaalde drive en passie voor bouwkunde. Na het Cibap stroomde ik door naar hbo bouwkunde op de Hanzehogeschool Groningen, met als specialisatie constructief/ruwbouw. Destijds was dat nog niet echt de wereld van Wits. Ik verhuisde naar Rotterdam en vond een stageplek bij een aannemer. Intussen ontwikkelde Wits zich steeds meer tot bouwkundig vastgoedonderhoudsbedrijf. Onze werelden groeiden als het ware naar elkaar toe. Mijn eindscriptie mocht ik doen bij Wits. Mijn onderwerp was het ontwikkelen van een aardbevingsbestendige en energieneutrale woning. Daarna ben ik bij Wits blijven werken. Mijn loopbaan bij Wits Noord in het kort: 2016 projectcoördinator/calculator, 2018 hoofd inkoop en realisatie, nu operationeel directeur en straks opvolger van mijn vader als directeur/eigenaar.

Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Van mijn vader en de collega’s bij Wits leer ik elke dag en in september begin ik de tweejarige studie Innovation & Leadership aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Mijn studierichting geeft meteen aan welke visie ik heb op de toekomst van Wits: Als je een gezond bedrijf wilt zijn moet je altijd zoeken naar nieuwe, betere invalshoeken en technieken. Groei hoort daarbij. Niet om per se groot te willen zijn, maar om impact en toegevoegde waarde te kunnen hebben. Daarvoor moet je een bepaalde omvang en omzet hebben. Je moet kunnen investeren in nieuwe disciplines en genoeg ruimte hebben om kennis te ontwikkelen.”

Geleidelijk proces

Omdat Ricks studie de komende jaren aardig wat tijd en energie zal kosten, is het fijn dat Nico geen haast heeft om de deur bij Wits achter zich dicht te trekken. “En zelfs als ik hier weg ben, denk ik dat ik nog veel met Wits bezig zal zijn, want als Rick en ik bij elkaar zijn gaat het toch vaak over Wits”, lacht Nico. Rick vult aan: “Maar omdat mijn moeder daar niet op zit te wachten, gaan we daarvoor af en toe een avond naar de kroeg. Kunnen we ongestoord filosoferen over hoe en wat.”

Kom vrijblijvend met ons in gesprek

Wilt u sparren over het onderhoud van uw vastgoed, ontwikkelingen in de markt of specifieke projecten? Heeft u wellicht andere vragen?

Maak nu een afspraak